سه شنبه، 04 اردیبهشت 1403| 23 April 2024

آفتاب ایلام | گاهی اوقات ممکن است که فردی بخواهد پسنوند نام خانوادگی (فامیلی) خود را حذف کند، به طوری که فامیلی او ادامه‌ای نداشته باشد، اما برای حذف پسوند نام خانوادگی چه باید کرد؟

حذف پسوند نام خانوادگی امری قانونی و قابل حذف شدن است، اما برای انجام این کار باید درخواست حذف پسوند به یکی از ادارات ثبت احوال سراسر کشور داده شود.

برخلاف برخی از باور‌های عمومی برای تغییر نام خانوادگی حتما لازم نیست که به محل صدور شناسنامه مراجعه شود.

در صورتی که فرد یکبار نام خانوادگی خود را تغییر داده باشد، دیگر نمی‌تواند دوباره درخواست حذف پسوند نام خانوادگی خود را بدهد.

چگونه نام خانوادگی خود را تغییر دهیم؟

ثبت احوال بنا دارد شرایطی را ایجاد کند که تغییر نام و نام خانوادگی آسان شود.

همین چند روز پیش بود که محسن کرمی معاون امور اسناد هویتی سازمان ثبت‌احوال کشور اعلام کرد لایحه‌ای برای اختیار تغییر نام به ایرانیان پس از رسیدن به سن 18سالگی توسط سازمان ثبت احوال تدوین شده که برای تصویب نهایی در سال آینده به مجلس ارائه خواهد شد.

اما این تغییر تنها به نام کوچک ختم نمی شود و بنابر اعلام سازمان ثبت احوال افرادی که نام خانوادگی آنان نامناسب است با داشتن 12 دلیل می توانند به راحتی برای تغییر نام خانوادگی خود اقدام کنند.

اگر از نام، نام خانوادگی و پسوند فامیلی‌تان ناراضی هستید و نمی‌دانید برای تغییر آن باید چه کار کنید، پیشنهاد می‌کنیم این مطلب را بخوانید.

چه کسانی می توانند نام خود را تغییر دهند؟

۱. نام‌های ممنوع مثلا مواردی که باعث هتک حیثیت مقدسات دینی شود.

۲. القاب و عناوین قدیم مثل امین الدوله، فخر الملوک

۳. نام‌های زننده، مستهجن یا با جنس فرد

۴. اسامی افرادی که در خانواده با همدیگر همنام هستند

۵. به موجب تبصره ۶ ماده ۲۰ قانون ثبت احوال پس از تائید مراجع ذی صلاح فردی که به دین اسلام مشرف شده باشد، می‌تواند نامش را تغییر دهد یا در مواردی که در نام وی یک واژه زائد، غیر ضروری یا به اشتباه آورده شده باشد.

نکته: مرجع صالح برای تغییر دادن نام فرد در مورد آخر هیات حل اختلاف اداره ثبت احوال است اما درباره نام‌های غیرموجه یا ناخوشایند تصمیم گیرنده محاکم دادگستری هستند.

شرایط مورد نیاز برای تغییر نام خانوادگی‌

شرایط مورد نیاز برای تغییر نام خانوادگی
شرایط مورد نیاز برای تغییر نام خانوادگی

 

۱. وقتی نام خانوادگی شما بیشتر از یک کلمه یا پسوند، حرف، عدد و با به صورت مطلق مضاف نام محل باشد. به عنوان مثال: دو اصل تهرانی، آحسینی پور، طباطبائی ط و عدنان تکان تپه تهرانی.

۲. نام خانوادگی از کلمات مستهجن و ناسپند تشکیل شده باشد. مثل: لش، گدا پور یا پدر سوخته.

۳. نام خانوادگی از کلمات خارجی تشکیل شده باشد. مواردی مثل علی اف برای ایرانیانی که مهاجر نیستند یا آراکلیان برای یک شخص مسلمان.

۴. نام خانوادگی زشت و مذموم که با ارزش‌های اسلامی مغایرت داشته باشد.

۵. در صورتی که نام خانوادگی شما به شکل مطلق یا مضاف اسامی محل باشد. به عنوان مثال: اردبیلی یا افخمی همدانی. در این موارد حذف نام محل بدون رعایت کردن مقررات مربوط به دارنده نام خانوادگی انجام می‌شود. به عنوان مثال؛ حسینی اصفهانی به حسینی. حذف نام مشاغل، ایلات، عشایر و حرفه‌های مختلف نیز به همین شکل صورت می‌گیرد.

۶. در صورتی که نام خانوادگی از عنوان‌های علمی یا درجات استفاده شده باشد. دکتر، سرهنگ، شهردار یا فرماندار از این نوع است.

۷. استفاده از نام خانوادگی همسر برای زوجه تا وقتی که همسر وی باشد، با ارائه اجازه نامه از شوهر بدون رعایت حق تقدم بلامانع و بدون اشکال است.

۸. پس از فوت همسر تا زمانی که زن ازدواج مجدد نکرده باشد می‌تواند از نام خانوادگی همسر مرحومش استفاده کند یا به نام خانوادگی قبلی‌اش برگردد.

۹. در صورتی که پدری نام فامیلی خود را تغییر دهد، تغییر نام خانوادگی فرزندان کمتر از ۱۸ سال وی با درخواست کتبی پدر انجام می‌شود. تغییر نام خانوادگی فرزندان بزرگ‌تر نیز بدون رعایت حق تقدم و با ارائه اجازه نامه از پدر انجام خواهد شد.

۱۰. اگر پدری پس از تغییر نام خانوادگی خود فوت کرد، فرزندان او می‌توانند برابر تبصره ماده ۴۱ قانون ثبت احوال نام خانوادگی‌شان را به نام خانوادگی پدر تغییر دهند.

آیا می‌توان سن را در شناسنامه تغییر داد؟

در جواب این سوال باید بگوییم که اگر اختلاف واقعی سن شما با سن درج شده در شناسنامه‌تان بیشتر از ۵ سال باشد، تشخیص آن به عهده کمیسیون ۵ نفره جایی که شناسنامه شما در آن صادر شده، خواهد بود. کمیسیون تشخیص سن می‌تواند شما را برای معاینه و تعیین سن واقعی به پزشکی قانونی معرفی کند. در نهایت آنچه کمیسیون تشخیص سن، تعیین می‌کند، قابل اعتراض نخواهد بود. اما اگر سن واقعی شما با سن شناسنامه‌تان کمتر از ۵ سال اختلاف داشته باشد باید به دادگستری مراجعه کرده و با رعایت مقررات، دادخواست خود را طرح کنید.

چه اشخاصی می‌توانند برای تغییر نام خانوادگی اقدام کنند؟

اگر شما هم شامل یکی از مواردی که گفتیم، می‌شوید. برای تغییر نام خانوادگی باید:

۱. ۱۸ سال به بالا باشید

۲. اگر کمتر از ۱۸ سال سن دارید، دارای حکم رشد باشید.

۳. پدر یا جد پدری‌تان در صورتی که نام فامیلی خود را تغییر داده و شما کمتر از ۱۸ سال سن دارید، شناسنامه خود را ارائه دهد.

۴. قیم یا وصی نیز برای کودکان تحت سرپرستی خود با ارائه مدارک مستند که سمت خود را احراز کرده باشد، اقدام کند.

چه مدارکی برای تغییر نام خانوادگی لازم است؟

۱. تنظیم و ارائه درخواست تغییر نام خانوادگی به مراجع ذی صلاح

۲. اصل شناسنامه و دو برگ کپی از کلیه برگ‌های شناسنامه

۳. فرزندان کبیر باید اجازه نامه‌ای که در دفاتر اسناد رسمی از پدر یا جد پدری تنظیم شده را برای تغییر نام خانوادگی خود ارائه دهند.

۴. اجازه نامه تنظیم شده در دفاتر اسناد رسمی از کسانی که دارای حق تقدم خانوادگی هستند. البته تنظیم این اجازه نامه‌ در ادارات ثبت احوال نیز امکان پذیر است.

۵. خانم‌هایی که می‌خواهند از نام خانوادگی همسر خود استفاده کنند، باید این مدارک را ارائه بدهد: اول: تنظیم و ارائه درخواست تغییر نام خانوادگی به نام خانوادگی همسر. دوم: اصل و کپی شناسنامه متقاضی. سوم: داشتن اجازه نامه از شوهر. چهارم: اصل و کپی همه صفحات شناسنامه همسر و قباله ازدواج.

برای  تغییر نام خانوادگی به کجا مراجعه کنیم؟

– برای تغییر نام خانوادگی می‌توانید به ادارات ثبت احوال در ساعات ادارای مراجعه کنید. تنظیم و ارائه درخواست تغییر نام خانوادگی در ادارات غیر از محل صدور شناسنامه مانعی ندارد. در این موارد مدارک مورد نیاز از شما دریافت شده و به اداره محل صدور شناسنامه ارسال می‌شود.

– به دلیل اینکه تغییر نام خانوادگی باید به تصویب سازمان ثبت احوال کشور برسد، بنابراین تغییر نام خانوادگی پس از تصویب سازمان ثبت احوال انجام می‌شود.

– اگر با تغییر نام خانوادگی شما موافقت شد؛ موافقت با تغییر نام خانوادگی به اداره ثبت احوالی که مراجعه کردید، ابلاغ می‌شود. سپس شما باید برای تغییر نام خانوادگی درخواست کتبی بدهید و اقدام به تعویض شناسنامه کنید. در آخر نیز باید تعرفه تعیین شده را پرداخت کنید.

– اگر تغییر نام خانوادگی از اختیارات اداره ثبت احوال خارج باشد، شما باید به شهرستان محل صدور شناسنامه خود، مراجعه کنید و از دادگاه درخواست خود را بخواهید.

– به شناسنامه جدید در اصطلاح «المثنی» گفته می‌شود، چرا که این شناسنامه‌ها پس از مدرک اولیه صادر شده‌اند.

– شما نمی‌توانید پس از تغییر نام خانوادگی به نام خانوادگی اولیه خود برگردید. پس در انتخاب نام خانوادگی جدید نهایت دقت خود را به خرج بدهید.

گردآورنده: علی اکبر رضایی

همراهان عزیز،آفتاب ایلام را بر روی بسترهای زیر دنبال کنید: ما را در کانال «آفتاب ایلام» دنبال کنید

همرسانی کنید:

نظر شما:

security code

کلیه حقوق این پایگاه متعلق به وب سایت خبری آفتاب ایلام است و استفاده از اخبار و محتوا با ذکر منبع مجاز است
طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان